OUD-Hockey | Zaalhockey

Zaalhockey bij RHC

Binnen de Rijswijksche Hockey Club geven we veel aandacht aan zaalhockey. Het is uniek dat alle jeugdteams vanaf 2ejaar E zowel trainen als competitie spelen in de zaal. Bij de start van het zaalseizoen (na einde eerste helft veldcompetitie) starten de trainingen en competitie. Ieder team heeft elke week zaaltraining. Per speeldag worden 2 wedstrijden gespeeld. Trainers en coaches worden verzorgd door de vereniging. Het is binnen onze vereniging gebruikelijk dat het dezelfde trainers en coaches zijn als op het veld. Elk team heeft daarnaast ook een teammanager.

De jeugd jonger dan 2e jaar E traint op het veld door en/of speelt mid winter wedstrijden. Deze teams ontvangen informatie over de winterperiode elders op de site en via een jaarlijks mailbericht. Voor senioren is deelname aan zaalhockey facultatief en ook zij hebben elke week een zaaltraining.

 

Zaalhockey… in dienst van veldhockey Binnen RHC stellen we zaalhockey in dienst van veldhockey. Dat betekent dat we deze periode gebruiken om beter te worden in veldhockey. Wij gebruiken deze periode om de (individuele) technische en tactische opdrachten van spelers, trainers en coaches te verbeteren. Het allerbelangrijkste is dat het verbeteren in zaalhockey een hele grote funfactor heeft. Voordat de zaalperiode begint geven we een bijscholing zaalhockey voor alle trainers en coaches. Tijdens deze bijeenkomsten gaan we dieper in op de wijze waarop RHC het spelletje speelt, onze opstelling en posities in het veld, oefenstof voor trainers en aandachtspunten voor coaches. Naast de wekelijkse zaaltraining moedigen we alle teams aan ook wekelijks een veldtraining te hebben. Daar wordt veel gebruik van gemaakt. Tijdens deze veldtrainingen is het uitgangspunt de parallellen te benadrukken tussen zaal- en veldhockey. Meteen toepassen zorgt voor leren, ontwikkelen en nog meer fun!

 

Zaalhockey… een andere sport?! Zaalhockey is hockey, met balken, een klein veld, gladde ondergrond, een kleine ruimte, hoge snelheid, 2 dimensionaal, andere spelregels, ... Dus het antwoord op die vraag is zowel ‘ja’ en ‘nee’. We zoeken in de zaalperiode juist die oefenstof en opdrachten voor spelers, trainers en coaches waarin we beter kunnen worden. Dat betekent hier en daar een (kleine) aanpassing ten op zichten van veldhockey. Tegelijkertijd geven we extra aandacht op die punten die juist ook voor veldhockey een speler en team beter maken. Denk hierbij aan individuele techniek, snelheid, lichaamshouding, passing, technisch verdedigen, hockeyen vanuit afspraken en zo veel meer.


Trainers, coaches en oefenstof Voor het technisch kader organiseren we jaarlijks een extra bijscholing zaalhockey. Hierin komen specifieke zaal oefenstof, leerdoelen, speelwijze en accenten ruimschoots aan de orde. Ook hebben we in onze trainersportal uitgewerkte oefeningen voor zaaltrainingen. Iedere trainer heeft toegang tot deze oefenstof. Voor de E en D ligt het accent op individuele techniek en daarnaast wedstrijdsituaties (afspraken), bij de spelers van C en ouder juist op de wedstrijdsituaties (afspraken) en daarbinnen technische tips ter verbetering. Alle trainers en coaches ontvangen na de bijscholing hand outs. Ook ontvang je daarbij de verschillen tussen zaal- en veldhockey (zowel spelregels als hockey accenten).

 

Ouders en publiek Zaalhockey is ontzettend leuk en spectaculair. Voor het publiek is het ook een hele mooie sport. Al was het alleen maar omdat je er letterlijk heel dicht op staat. Dan is het heel verleidelijk om heel enthousiast aan te moedigen. Hou het bij algemene termen. Hockey afspraken, aanwijzingen en tips worden alleen door de coach gegeven.

 

 

Keepers in zaalhockey Voor de keeper is zaalhockey de uitgelezen mogelijkheid om veel te leren. Het is meer dan bij veldhockey een speler die volledig deel neemt aan het spel. Ballen komen veel vaker in de cirkel en de cirkel is in verhouding een groot speelgebied. Dat betekent echt meedoen, veelal start de aanval juist bij het goed keepen. Keepers ontvangen de aanvulling op hun materiaal voordat de zaalperiode start.