In Memoriam: Franklin Dikmoet

26 oktober 2024

Deze week ontvingen wij het verdrietige bericht dat Franklin Dikmoet is overleden.


Franklin was een basketballer op eredivisie niveau. Was sportdocent op de ROS (Rijswijkse Openbare Scholengemeenschap) en was oprichter van de Rijswijkse Basketbalvereniging Lokomotief. 


In 1977 betrad hij de hockeywereld, bij de Rijswijksche Hockey Club. Hij was trainer bij RHC eerst van Jongens E1 (om het ‘hockey vak te leren’) en later ons Heren 1. Een deel van het huidig heren veteranen team heeft in een van beide teams nog training van hem gehad. 


Franklin was een vertrouwd gezicht op onze club. Met zijn tomeloze energie en eigenwijze humor stond hij met raad en daad klaar voor onze trainers en spelers en iedereen die hem om zijn advies vroeg. In 1984 werd hij leercoach verbonden aan de KNHB. Vanuit die rol heeft hij verschillende coaches en trainers van onze vereniging opgeleid tot JHT, trainer B en A (nu HT2 en HT3). 


Hij was bij Oranje Nederlands dames assistent van Roelant Oltmans en bij Jong Oranje heren met Norbert Nederlof. Ook heeft hij vele hockeyclubs gediend (onder andere HGC-dames en heren, Hurley heren, Amsterdam heren, Laren dames en heren, Rotterdam dames, Gooische heren, HDM-dames, Klein Zwitserland heren, Push en Ring Pass). In 2016 en 2017 werd Franklin als coach/trainer Europees kampioen Veld in London en Wereldkampioen Zaalhockey in Duitsland met de Dutch Hockeymasters Dames 40+.


We kennen Frank als een markante, enthousiaste en bevlogen hockey leermeester die, als hij op RHC kwam, direct de draad weer oppakte: mooie RHC verhalen en anekdotes delen. Op de RHC’ers die van hem training en coaching hebben gekregen, heeft hij een onuitwisbare indruk achter gelaten.


Afgelopen zomer kregen we het bericht dat Franklin ernstig ziek was. We hebben dierbare herinneringen aan Frank, moge hij ruste in vrede.


Wij wensen dierbaren, familie en vrienden veel sterkte en kracht in deze moeilijke tijd.


Ivo Caminada

Ere lid RHC