RHC Speelwijze - Technische Update 21-5

TC
21 mei 2024
Beste Rijswijksche Toppers,

De laatste maanden in een hockeyseizoen gaan voor ons gevoel altijd een stuk sneller dan de eerste. Voor je het weet, wordt er meer gekeken naar het volgende seizoen dan naar de volgende wedstrijd. Terwijl we juist deze periode moeten genieten van elke training of wedstrijd. De principes en thema’s vanuit de RHC Speelwijze zijn er ingeslepen, het team raakt langzamerhand op elkaar ingespeeld en de meeste spelers kunnen elkaar inmiddels blindelings vinden. En stiekem het allerbeste; het is lekker weer! Ook al schijnt in Rijswijk natuurlijk altijd de zon.

Technische commissie: Trainers en Trainingen
We hebben als technische commissie twee belangrijke verantwoordelijkheden binnen RHC: trainers en de trainingen. In deze periode hebben we de evaluaties en gesprekken gehad over dit seizoen en zijn we bezig de trainerspuzzel te leggen voor komend seizoen. Waar we afgelopen seizoen vooral wilden zorgen dat elk team in juni meteen een trainer had (en we hier ook al bijna voor 99% in geslaagd waren), daar willen we komend seizoen meer gaan letten op nòg een betere match tussen trainer en team. Dit betekent dat we heel goed kijken waar een trainer staat qua leeftijd en ervaring. En op welk team deze het beste tot zijn recht komt. We zijn er van overtuigd dat we hier op de lange termijn  betere trainers aan overhouden en dat de trainers er zo bovendien meer plezier aan beleven. Dit betekent wel op korte termijn dat we links of rechts nog wat gaten gaan overhouden in juni. Maar door goed met de vereniging de schouders eronder te zetten, komen we ongetwijfeld snel tot een volledige bezetting.

RHC Speelwijze
De RHC Speelwijze komt voort uit het DNA van de Rijswijksche Hockey Club. Hiermee geven we trainers en coaches houvast  gedurende een seizoen. Het uitgangspunt van de speelwijze is spelers individueel technisch goed opleiden om ze vervolgens te leren samenspelen. Dit doen we aan de hand van 8 spel-situatieve principes en drie tactische niveaus.
Waarom doen we dit in verschillende stappen? Zo zorgen we ervoor dat iedereen precies weet waarom we bepaalde technieken en situaties trainen. En daardoor kunnen ze deze ook bewust gaan gebruiken in de wedstrijd. Het gebeurt best vaak dat je een hele periode aan het trainen bent op een passeerbeweging, bijvoorbeeld de ‘dummy’, alleen niemand voert deze beweging uit in de trainingspartijtjes of de wedstrijd. Als we eerst uitleggen waar we mee bezig zijn en waarom we iets doen, namelijk iemand voorbij spelen en dan hard rennen zodat je niet wordt ingehaald, krijgt een ’dummy’ veel meer context en kan je hier makkelijker op coachen.
De opbouw binnen deze niveaus zijn volgens de visie ingericht van de RHC Speelwijze. Je begint met de individuele acties die een speler in de wedstrijd doet en deze acties worden stapsgewijs uitgebreid. Eerst met 1 of 2 medespelers en uiteindelijk spelsituaties en afspraken die het hele team erbij betrekken. Elke trainer of coach begint het seizoen altijd met de individuele stap en als er een stap onder de knie is, kan je door naar de volgende stap. Zo zorgen we elk seizoen voor een goede basis van de techniek en vooral het besef bij spelers waarom en wanneer deze technieken handig zijn in de wedstrijd.

Help!?!
Het aanstellen en begeleiden van trainers en coaches gaat niet vanzelf en als hardwerkende vrijwilligers van RHC kunnen we daar natuurlijk alle hulp bij gebruiken! Op dit moment zijn we nog op zoek naar een aantal trainers op (jongste) jeugdteams, naar een lijncoördinator bij de meiden en kunnen we ook nog hulp gebruiken bij het maken van content en het bijhouden van de nieuwe RHC Speelwijze kennisbank. Wil je ergens graag bij helpen? Of heb je nog ergens vragen over? Spreek een van ons dan aan op RHC of stuur een mailtje naar [email protected]