Balans 16 seniorenteams

3 december 2024

De Winterstop is hier, twaalf wedstrijden gespeeld en een mooi moment om tussentijds de balans op te maken van onze zestien seniorenteams.

Bij de prestatieteams valt allereerst op dat in alle teams structureel invallers uit de jeugd meedoen en er daarmee een basis wordt gelegd voor een goede doorstroom de komende jaren.

- Dames 1 begon het seizoen uitstekend en won bijna al haar wedstrijden, maar verloor de koppositie helaas in de laatste twee wedstrijden voor de winterstop. De dames van Maarten voldoen met de derde plaats echter prima aan de doelstelling en doen na de winterstop nog volop mee voor het kampioenschap en eventuele promotie. Ondanks het verlies tegen Westland waren de dames niet te beroerd afgelopen zondag een mooi TD neer te zetten voor de rest van de club. Dames bedankt!
- Heren 1 doet het met een jonger elftal iets beter dan vorig seizoen en draait makkelijk mee in de middenmoot van de tweede klasse. Met wat geluk en wijsheid en de terugkeer van een aantal geblesseerde spelers is het wellicht mogelijk om na de winterstop nog een paar plaatsen te stijgen.
- Heren 2 kocht goed in bij Heren 1 en Heren 5, trok met Alex en Tim een nieuwe staf aan en mocht als kers op de taart van de KNHB dit jaar een klasse hoger beginnen. De heren overtreffen met een koppositie en vijf punten afstand van de nr.2 alle verwachtingen. Als het zo doorgaat komt er een mooi kampioensfeest aan en mogen we ons opmaken voor een Amsterdam-uit in de 1e klasse, maar daarvoor moet er nog wel 10 wedstrijden worden gevlamd. De heren verdienen extra hulde omdat ze wekelijks zorgen voor versterkingen voor Heren 1 en Heren 3.
- Dames 2 draait al jaren mee in de 2e klasse en doet dat ook dit jaar met een verjongd team weer uitstekend. Ik kan me echter niet aan de indruk onttrekken dat er hier en daar onnodig wat punten zijn blijven liggen en dat dit perspectief biedt voor de tweede seizoenshelft...

Voor de breedteteams vinden wij het vooral belangrijk dat ze elke zondag een leuke wedstrijd kunnen hockeyen en dat ze in een klasse op hun eigen niveau kunnen uitkomen. Dat lijkt goed te lukken: vooralsnog lijkt geen enkel team ernstig tekort te komen of er met kop en schouders bovenuit te steken.

- Dames 3 lijkt de laatste wedstrijden de weg naar boven te hebben gevonden en draait onder leiding van Bas inmiddels aardig mee. De dames kunnen nog wel wat versterkingen gebruiken!

- Een speciale vermelding gaat trouwens uit naar Dames 4, waarvan het merendeel dit seizoen zonder hockeyervaring begon. Dankzij de hockeytraining van Elise, de coaching van Jan en de bartraining van Luut weten de dames inmiddels op als buiten het weg prima hun weg te vinden. Dat blijkt wel uit het feit dat de laatste wedstrijd tegen Alecto werd met 1-0 gewonnen, terwijl de eerste wedstrijd van het seizoen tegen dezelfde tegenstander nog met 6-0 werd verloren.
- Heren 3 heeft een moeilijk seizoen, maar weet zich mede met hulp van invallers uit de andere herenteams redelijk te handhaven in de 3e klasse. Ook Heren 4 staat dit jaar net boven de streep en doet het daarmee beter dan vorig seizoenen. Heren 5 weet de leegloop van vorig seizoen knap op te vangen, besloot gewoon weer in dezelfde klasse te beginnen en doet nog volop mee voor het tweede kampioenschap op rij.
- Veteranen A en B draaien allebei mee in de middenmoot van de 2e klasse, na jarenlang stuivertje te hebben gewisseld tussen de 1e en 2e klasse. Zonder een verjongingskuur lijkt een nieuwe terugkeer naar de 1e klasse niet haalbaar, dus de heren senioren boven de 30 zijn gewaarschuwd. De heren van A hebben een puntje meer gehaald(16 om 15), maar de heren van B staan in de andere poule een plaatsje hoger op de ranglijst (7 om 6).
- Veterinnen A pakte de draad na de degradatie uit de overgangsklasse goed op en staat inmiddels weer derde in de 1e klasse. Veterinnen B heeft te maken met structurele tekorten, maar wordt goed uit de brand geholpen door een invalpoule van trim-dames en weet zich op die manier goed te handhaven in de 2e klasse.

Tot slot hebben we op maandag- en woensdagavonden een groeiende groep trimhockeyers rondlopen. Inmiddels is de groep gegroeid tot ruim 60 heren en dames, verdeeld over drie teams. Er wordt in een onderlinge competitie door de drie elftallen vriendschappelijke wedstrijden gespeeld tegen trimmers van andere clubs, waarbij de RHC-teams niet onverdienstelijk meedraaien.

Gaat dan alles goed? Nee, helaas niet. Het blijft onbegrijpelijk dat we georganiseerd met elkaar trainen en wedstrijden spelen, we netjes onze bardienst en arbitrage draaien, teams een TD kunnen organiseren, maar als we vervolgens na al die leuke activiteiten naar huis gaan we vaak niet in staat zijn om met elkaar de rotzooi op te ruimen en de boel netjes af te sluiten. Een beter RHC begint bij jezelf?

Een goede winterstop en een sportief zaalseizoen toegewenst.

Boris Gooskens – bestuurslid seniorenhockey